Adak Kurbanı - Faaliyetlerimiz | Kardeş Eli
FAALİYETLERİMİZ

Adak Kurbanı

Adak kurbanı

Adak, kişinin dinen yükümlü olmadığı halde, Allah rızasına nail olmak için yapılması güzel olan bir ibadeti veya iyiliği yapmaya söz vermesidir. Kurban adayan kişinin kurbanı kesmesi vaciptir. Bir şartın gerçekleşmesine bağlanmış bir adak varsa, bu şart gerçekleştiğinde adak kurbanın vakit kaybetmeden kesmesi gerekir. Herhangi bir şart olmaksızın adanan adaklar ise istenen vakitte kesilebilir. Adak kurban kesimi için yıl içinde belirlenmiş özel bir tarih bulunmuyor. Kişi istediği zaman Allah rızası için kurban adayabilir.

Adak kurbanının etini kimler yiyemez?

Adak kurbanın etini kurbanı adayan kişi yiyemez. Fakirlere sadaka olarak verilmesi gereken kurban eti, Allah’a şükrün ifadesidir. Adak kurban etini yememesi gereken kişiler adakta bulunan kişinin yanı sıra; kişinin annesi, babası, dedesi, ninesi, çocukları ve torunlarıdır.

Adak kurbanın sahip olması gereken nitelikler

Adak kurbanı olarak belirlenmiş tek bir hayvan türü yoktur. Kurbanlık hayvanda aranan özellikler adak kurbanında da aranır. Bu özellikler şöyle sıralanabilir:

1- Adak kurbanı küçükbaş, büyükbaş, deve, sığır ve davardır. Bir şarta bağlı olarak adak adayan kişi şartı yerine geldiyse ve adadığı hayvanın cinsini hatırlamıyor ise küçükbaş hayvan yani koyun kesebilir. Bu hayvanlardan başkası kurban olarak kabul edilmez.

2 - Kurban, belirli yaşı tamamlamış olmalıdır. Buna göre 5 yaşını dolduran deve, 2 yaşını dolduran sığır ve manda, 1 yaşını dolduran koyun ve keçi kurban edilebilir yaştadır. Bunun yanında, 6 ayını tamamlayan koyun, 1 yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması hâlinde kurban edilebilir.

3 - Kurbanda eksik aza bulunmamalı, kurbanın sağlıklı ve besili olmalıdır. Hasta, zayıf, sakat, kör, boynuzu kırık, dişlerinin çoğu veya tamamı eksik, kulağı, kuyruğu ya da memesi kesilmiş hayvanlar kurban edilmez. Fakat doğuştan gelen bazı kusurlar hayvanın kurban edilmesine engel teşkil etmez. Bunlara örnek olarak, hayvanın doğuştan topal olması, boynuzsuz olması, kulağında yırtık bulunması verilebilir.

Adak kurbanı kesimi için vekalet verme

Adak kurbanını kendi kesemeyecek kişi, vekâlet yoluyla başkasına kestirebilir. Bulunulan yerdeki veya uzak yerlerdeki kişilere veya kurumlara adak kurban kesimi için vekâlet verilebilir. Vekâlet verecek kişi bunu sözlü veya yazılı olarak gerçekleştirebilir. Vekâletin telefonla veya internet üzerinden de verilebilmesi, bu iyiliğe niyet etmiş kişiler için büyük kolaylık sağlıyor. Siz de kurban adaklarınız için bize telefonla veya internet sitemiz üzerinden ulaşabilir, kurban bağışlarınızı ihtiyaç sahiplerine ulaştırabilirsiniz.

Adak kurbanı bağışı yapmak için

Kardeş Eli İnsani Yardım Derneği olarak, yılın 365 günü adak kurban bağışlarının dünyadaki tüm yoksullara, mağdurlara, yetimlere ve kimsesizlere gönderilmesi için çalışıyoruz. Adak kurbanları İslami hassasiyetlere dikkat ederek kesiyor, dağıtımını özenle gerçekleştiriyor, adak ile sözünüzü ve şükrünüzü ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Kesimin ardından ise bağış yapan kişileri, kesim videoları ve fotoğrafları göndererek bilgilendiriyoruz.

Kurbanınızı, derneğimizin merkezine gelerek veya derneğimize telefon açarak ulaştırabilirsiniz. Online olarak bağış yapmak hem güvenilir hem de kolaydır. Web sayfamızda bulunan online bağış bölümünden kurbanınızın kesim yerini ve hisse adedini seçebilir, kimin veya kimlerin adına bağışta bulunduğunuzu belirterek işleminizi tamamlayabilirsiniz.

Afrika’da bir hisse bedeli: 485 TL

Afrika’da bir küçükbaş bedeli: 585 TL

Türkiye’de kurban bedeli: 1.250 TL

Yemen’de kurban bedeli: 1.250 TL

Bangladeş’te kurban bedeli: 1.250 TL

Arakan kurban bedeli: 1.250 TL

Gazze’de kurban bedeli: 2.250 TL

Allah rızası için bağışlamış olduğunuz adak kurbanlarınızı Türkiye, Asya, Afrika, Gazze ve Yemen’de yaşayan yoksullara, mağdurlara, yetimlere ve kimsesizlere ulaştırmak için yılın 365 günü çalışıyoruz.

Bilgi almak ve bağış yapmak için 444 44 46 veya 0216 224 2 224 numaralarından bize ulaşabilir veya info@kardeseli.org.tr adresine mail gönderebilirsiniz.